LEMVIGH-MÜLLERS SAMLING
C.J. Lemvigh-Müller og Ebba Lemvigh-Müllers samling af prospektporcelæn (erindringsporcelæn)
Foruden glas samlede museets stifter, fabrikant J.C. Hempel, også på keramik.
Museet modtog derfor i 1989 med taknemlighed en stor samling af porcelæn dekoreret med landskaber og kendte bygninger, fx slotte og herregårde eller markante bygningsværker og partier fra byer. Denne type dekoration kaldes prospekter, deraf navnet prospektporcelæn.
Prospektporcelænet blev især fremstillet på Den kgl. Porcelainsfabrik og havde sin glansperiode fra 1820’erne og frem til omkring 1880. Her arbejdede en lille kreds af landskabs- og porcelænsmalere med motiverne, som blev nedtegnet på rejser rundt om i landet og senere overført som miniature-malerier på porcelænet.
Prospektporcelænet blev meget populært, da Frederik 6., inspireret af fransk porcelæn, bestilte stel med landskabsmotiver og kendte bygninger til bl.a. sin yngste datter Vilhelmines bryllup i 1828 med den senere Frederik 7. Stellet udstilledes før afleveringen på Den kgl. Porcelanisfabrik og blev det helt store tilløbsstykke i datidens København. De kongelige bestillinger på dessertservicer, kaffe- og thestel, pragt vaser og meget mere dannede mode, og adelen og det velhavende borgerskab fulgte trop.
Glas med graverede eller ætsede motiver Den begyndende turisme i 1700-tallet havde inspireret til en produktion af glas og porcelæn med motiver fra kendte rejsemål i Europa, kaldet souvenir (erindring). Glas med graverede eller ætsede motiver blev skabt til større europæiske turiststeder eller i forbindelse med særlige begivenheder i 1800-tallet. Dekorationen fremkom gennem slibninger, graveringer og bemalinger og var ofte fint håndværksmæssigt udførte. Produktionen af denne type souvenirs begyndte i kurbyen Warmbrunn i Schlesien før midten af 1700-tallet.
SE SAMLINGEN I MUSEETS RESTAURANT